Komiek doet jaar over goede show… Rutte had 3 uur

Dit artikel verscheen in het Algemeen Dagblad van 12 februari 2016. 

Politiek cabaret is zo makkelijk nog niet. In het geheim kreeg premier Rutte voor zijn stand-updebuut hulp van twee professionals. Hoe lang moest hij op zijn grappen studeren en was hij zenuwachtig? ,,Je kunt goed met hem lachen.”

SUSANNE GEUZE
Het is dinsdagavond 9 februari: nog amper 24 uur te gaan tot het allereerste Nederlandse Correspondents’ Dinner. Premier Mark Rutte heeft zich met zijn medewerkers opgesloten in een kantoortje; er is Indonesische rijsttafel besteld, zijn lievelingskostje. Aan tafel zitten ook standup-artiesten Andrew Moskos en Wilko Terwijn. In het diepste geheim zijn ze ingehuurd om van Ruttes cabaretierdebuut een succes maken. Totale oefentijd: 2 uur.

Nog maar 3 weken eerder zaten Moskos en Terwijn voor het eerst om de tafel met Ruttes staf. We hebben zelf alvast wat grappen op papier gezet, kregen ze te horen. De van oorsprong Amerikaanse Moskos, mede-oprichter van komediegezelschap Boom Chicago, grinnikt: ,,Oef, dacht ik, de RVD gráppig? Dat moest ik nog zien.”

De zorg bleek onterecht. Terwijn, stand-up comedian en één van de vaste spelers bij de Grote Improvisatieshow (RTL): ,,Het huis stond al redelijk, zeg maar. Wij hebben het nog een likje verf gegeven.”

Toch ontmoetten Moskos en Terwijn de premier zelf pas maandag, in het Torentje. Ze hadden één uur om het ruwe materiaal te kneden tot een show van een kwartier. ,,Schrappen en nog eens schrappen,” lacht Moskos. Terwijn: ,,Rutte wordt ervan beticht dat hij geen visie heeft, maar hij heeft wel degelijk een goede kijk op wat hij wil vertellen. Bovendien kun je goed met hem lachen.”

De premier bleek een natuurtalent. Terwijn: ,,Er zijn maar weinig echt goede standup-comedy acts. Een beginnend komiek heeft een jaar nodig voor een goede 15 minuten show… Rutte had in totaal 3 uur. Woensdagmiddag zat hij nog bij de Turkse premier, ’s avonds stond hij in de Beurs van Berlage. Doe het hem maar na.”

Lees het volledige artikel via Blendle.