Samsom krijgt steun en voorspelt strijd met PVV

Dit artikel verscheen in het Algemeen Dagblad, Het Parool en de regionale Persgroepkranten van 15 februari 2016. 

Diederik Samsom mag dan 3 jaar lang impopulair beleid hebben verdedigd, binnen zijn eigen PvdA kan hij nog rekenen op veel steun. Dat bleek zaterdag tijdens het partijcongres. Samsom wil de ideologische strijd aan met Wilders’ PVV. De inzet: vluchtelingen.

SUSANNE GEUZE

,,Voorbarig.” Dat is de meest gehoorde reactie op het PvdA-congres over Kamerlid Jacques Monasch, die zaterdag in deze krant zijn partijleider Diederik Samsom afserveerde. In de Amersfoortse Rijtuigenloods oogst de dissident weinig bijval. ,,Een backbencher die zo nodig zichzelf in de kaart moet spelen,” zucht het Alphense PvdA-lid Annemarie Eijkelenboom.

Als het jaarlijkse PvdA-congres afgelopen zaterdag één ding leert, dan dit: in de ogen van veel PvdA’ers is de rol van Samsom nog lang niet uitgespeeld. Dat de partij historisch laag in de peilingen staat – tussen de 10 en 14 zetels, tegenover 36 Kamerzetels nu – doet daaraan weinig af. ,,Je moet hem tijd geven,” zegt een aanwezige vakbondsman. ,,Den Uyl had ook eerst drie verkiezingsnederlagen voor hij succes kreeg.”

PvdA’ers op het congres prijzen Samsom om de manier waarop hij ‘in een moeilijker periode de kar trok’. ,,Het is makkelijk schieten,” zegt raadslid Daan Dankaart uit Hellevoetsluis. ,,Maar we hebben de afgelopen 3 jaar veel meer bereikt dan wanneer we langs de kant hadden gezeten als oppositiepartij. Nu roept iedereen: het had beter gekund. Dat betwijfel ik.”

Geen kans

Prominent PvdA-lid Sander Terphuis schaart zich wél openlijk achter Monasch. ,,Samsom is mede-eigenaar van het probleem,” zegt hij. ,,In het belang van de partij moet hij een stapje terug doen.” Terphuis vindt het oneerlijk dat de partijtop nu al voorkeur voor Samsom uitspreekt. ,,Zo hebben andere kandidaten geen kans.”

Vorige week zei Samsom dat hij bij de verkiezingen volgend jaar weer lijsttrekker wil zijn. Zijn verhaal heeft hij al klaar: een tegengeluid over vluchtelingen, lijnrecht tegenover de PVV. In zijn speech bekritiseerde Samsom de ‘oorverdovende stilte uit te veel hoeken van het politiek spectrum’. ,,Is het dan zo gek dat veel mensen zich wenden naar de enige die wél lawaai maakt?”

Samsom zei de angst van ‘bezorgde burgers’ te begrijpen. ,,Het is ongemakkelijk, maar ze hebben gelijk: we hebben het niet onder controle. Een onbeheersbare stroom vluchtelingen doet de gemeenschap uiteenvallen. Maar de oplossing komt niet als we ons wentelen in ons eigen gelijk.”

Samsom zei ook dat de PvdA onterecht gebukt gaat onder ‘getob’ over regeringsdeelname. ,,Sommigen beweren dat we falen. Ik niet. We hebben waargemaakt wat we beloofden. Daar moeten we trots op zijn.”

Ook ‘kroonprins’ Lodewijk Asscher – door sommigen genoemd als toekomstig partijleider – haakte in: ,,Hoeveel zetels Wilders ook heeft, het is niet de meerderheid. Die bestaat uit mensen die anderen willen helpen.”

De grote vraag is of dit PvdA-verhaal ook de kiezer búiten de zaal bereikt. De peilingen spreken boekdelen. Een bestuurslid van de Jonge Socialisten Rijnmond uitte kritiek: ,,Als ik mensen spreek, zijn ze onder de indruk. Maar ze vragen ook: waarom is jouw mooie verhaal niet in lijn met de fractie en het kabinet?”

Het moge duidelijk zijn: wie de PvdA volgend jaar uit het slop moet trekken – Samsom, Asscher of toch de populaire Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, zoals Monasch oppert – is nog geen uitgemaakte zaak. In oktober organiseert de PvdA een open lijsttrekkersverkiezing.

Aboutaleb

Aboutaleb benadrukt in een reactie dat hij niet beschikbaar is als landelijk lijsttrekker voor de PvdA. Hij is en blijft Rotterdam trouw als burgemeester. ,,Een lijsttrekkerschap is niet aan de orde. Ik heb mezelf niet voor niets aangemeld voor een tweede termijn als burgemeester en die, nu bijna 2 jaar geleden, gelukkig ook gekregen van de gemeenteraad. Ik geniet van deze baan, ik geniet van deze stad, ik heb hier nog heel veel werk te verzetten. Het duo Samsom/Asscher doet het bovendien uitstekend. Zij moeten vooral doorgaan.”