De examens zijn al begonnen

Voor de Volkskrant ben ik een van de vaste auteurs van de zaterdagrubriek De Andere Kant in het katern Vonk. Hieronder ziet u de rubriek van 9 april 2016.

AAN DE ENE KANT | Het centraal schriftelijk eindexamen in mei krijgt veel aandacht in de media.

De Andere Kant | De praktijkexamens van het vmbo worden nu al afgelegd en mogen er ook zijn

Pas over een maand staan overal in het land weer schooltafels in de gymzaal, maar voor veel vmbo’ers is de eindexamentijd deze week al begonnen. Zij doen naast het centraal schriftelijk eindexamen (cse) en de rekentoets ook praktijkexamen. Afhankelijk van hun afstudeerrichting moeten ze bijvoorbeeld zakelijke telefoongesprekken voeren, een bedrijfspand inrichten of een bloemstuk maken. Deze proeve van bekwaamheid neemt meestal een paar dagen in beslag.

Maar waar in mei kranten en tv-rubrieken volop aandacht besteden aan zwoegende havo- en vwo’ers in de gymzaal, is het nu nog stil. ‘Meester Bart’ Ongering uitte daarover op Twitter kritiek en kreeg veel bijval. Alleen als je vwo doet, tel je mee voor de media, beamen teleurgestelde vmbo’ers.

Dus vooruit, kom maar op dan: hoe zien die praktische examens eruit? En hoe gaat het de leerlingen af? De Volkskrant vroeg het aan vijf examenkandidaten.

Lees het volledige artikel bij de Volkskrant of op Blendle.