Hoe houdt een krant in deze tijd stand? Mikala Krogh maakte een documentaire over de Deense tabloid Ekstra Bladet. Nu op tv.
Triomfantelijk kijkt journalist Niels Pinborg de grote bazen van tabloidkrant Ekstra Bladet in de ogen. Hij heeft zojuist ontdekt dat de dochter van politica Lone Dybkjær na een lange strijd tegen multiple sclerose is doodverklaard door de officiële instanties. Daarmee is het verhaal rond waarop de redactie al dagen aast. Hoofdredacteur Poul Madsen ziet de vette voorpaginakop al voor zich en grijnst verheugd. ‘Vraag Dybkjær opnieuw om een reactie, maar zeg haar dat we hoe dan ook alles publiceren.’
Documentairemaakster Mikala Krogh (41) mocht ruim een jaar achter de schermen filmen bij Ekstra Bladet, de grootste tabloidkrant van Denemarken. Het resultaat is de intrigerende documentaire The Newsroom – Off The Record, waarin Krogh laat zien hoe de hoofdredactie en medewerkers de ethische grenzen van de journalistiek verkennen – en er volgens critici vaak overheen gaan. Inzet van dat dagelijkse spel zijn de almaar dalende oplagecijfers van een krant die door iedereen wordt besproken, maar door steeds minder mensen wordt gekocht.
De oplage van Ekstra daalde de afgelopen vijftien jaar van 130 duizend naar 38 duizend exemplaren. En hoewel ED.dk de grootste nieuwssite van het land is, compenseren de online-inkomsten het verlies van de papieren editie niet. Toch is de krant nog steeds toonaangevend, zegt Krogh. ‘Alle Denen kijken dagelijks naar de posters van hun voorpagina in de kiosken en supermarkten. Je wilt altijd even weten: wat schrijft Ekstra Bladet?’ De tabloid wordt geprezen om zijn politieke scoops, maar is ook berucht om de voorpagina’s vol roddel en de dagelijkse Side 9 Pigen, de Deense versie van de Britse topless page 3-girl. ‘People love to hate it’, zo vat Krogh het samen.
De hoofdlijn van The Newsroom ontspint zich rondom het verhaal over twee Deense zeemannen die al 200 dagen zijn gegijzeld door Somalische piraten. Ekstra Bladet begint een campagne om het tweetal terug te krijgen, maar jaagt de samenleving tegen zich in het harnas door informatie te publiceren die de onderhandelingen beïnvloedt in het voordeel van de piraten. Bovendien rijst de ongemakkelijke vraag: is hoofdredacteur Madsen werkelijk begaan met het lot van de schippers, of trekt hij de zaak naar zich toe in een wanhoopspoging zijn krant te redden?
Waarom is een documentaire over een Deense krant ook interessant voor Nederlandse kijkers?
‘De film gaat niet alleen over Ekstra Bladet. Je ziet een scène waarin een stagiaire naar een huis gaat waar net een jongen is overleden die uit een raam viel. Mag je ouders lastigvallen die net hun zoon hebben verloren, omdat je wilt scoren met een goed verhaal? Dat is een ethische afweging die ook bij andere media speelt.
‘Ik wil ook laten zien hoe moeilijk het voor kranten is om te overleven in een tijd waarin nieuws via internet overal gratis beschikbaar is. Mensen moeten zich realiseren dat als je verhalen van goede kwaliteit wilt, je bereid moet zijn daarvoor te betalen.’
Lees het volledige artikel via de Volkskrant of op Blendle.