Traineeships: sluiproute naar de top

Traineeships voor pas afgestudeerde talenten zijn er in alle soorten en maten. Maar wat heb je er eigenlijk aan? ‘Soms is het meer een veredelde stage.’

Ben je afgestudeerd en wil je na de zomer bij de overheid of een multinational aan de bak? Dan ontkom je er bijna niet aan te solliciteren op traineeships. Zo’n talentenprogramma lijkt de droom van elke starter. Een aanstelling van vaak twee jaar, inclusief curriculum vol trainingen en cursussen, met bovendien een persoonlijke mentor. Maar klopt dat beeld? Of is een traineeship vooral een mooi lokkertje – en ben je net zo goed af met een gewone startersbaan?

De bedoeling van een traineeship is dat jonge werknemers een bedrijf of organisatie van verschillende kanten leren kennen. Door op verschillende plekken projecten te doen, wordt de trainee klaargestoomd voor een specialistische functie binnen een organisatie. Andersom brengt het jonge talent een frisse, open blik mee.

‘De term is relatief nieuw, maar het principe is dat allerminst’, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Universiteit Tilburg. ‘Al in de middeleeuwse gildentijd had je de meester-gezel-structuur, waarbij ervaren krachten een jong hulpje op sleeptouw namen.’

 

Dit zijn de eerste alinea’s van het artikel ‘Sluiproute naar de top’, dat verscheen in de Volkskrant van dinsdag 30 mei 2017.┬áKlik hier om het volledige artikel te lezen op de website van de Volkskrant.